sâmbătă, 10 august 2013

Motivația sexuală

Motivația reprezintă ansamblul de factori dinamici care determină conduita unui individ sau altfel spus, procesele fizice și psihologice care determină un anumit comportament, îl mențin sau îl stopează.
Nevoia de sex a fost inclusă în lista realizată de către McDougall. Această listă conținea 12 instincte bazale printre care: foamea, nevoia de afirmare de sine sau nevoia de sex.  Henry Murray a clasificat trebuințele în trebuințe primare/viscero-organice (foame, sete, sex, evitarea durerii) și trebuințe secundare (psihogene). Printre trebuințele psihogene se gasește și sexualitatea (nevoia de a se afla într-o relație erotică; cultivarea relațiilor și stimulării de natură sexuală).
Impulsurile sexuale sunt factori motivaționali puternici.  Instinctul sexual reprezintă un motiv neînvățat, comun omului și altor specii.
La alte specii, excitarea sexuală este direct legată de variația nivelurilor hormonale; la om însă hormonii joacă un rol mai puțin important. De exemplu, la șobolani sau cobai castrarea a dus imediat la declinul și apoi încetarea activității sexuale, la bărbații cu cancer testicular, după castrarea chimică cu hormoni sintetici, unii au încetat activitatea sexuală însă alții au continuat să aibă activitate. Deci, androgenul influențează dorința sexuală doar în anumite cazuri. Determinanții majori ai dorinței sexuale la bărbați par a fi factorii emotionali. La toate animalele, de la reptile la maimuțe, castrarea femeii (îndepărtarea ovarelor) a dus la încetarea activității sexuale. Femelele castrate nu mai sunt receptive la masculi și nu răspund avansurilor sexuale. Femeia reprezintă o excepție, după menopauză (când ovarele își încetează funcționarea), dorința sexuală la cele mai multe femei nu se diminuează. De fapt unele femei manifestă chiar o dorință crescută Majoritatea femelelor sunt receptive la avansurile sexuale ale masculilor doar la ovulație când nivelul estrogenului este la nivel maxim. La femei, dorința și excitarea sexuală sunt prea puțin influențate de ciclul de fertilitate fiind afectate mai mult de factorii sociali si emotionali.   Organul cu cea mai mare responsabilitate în reglarea comportamentului și excitării sexuale este creierul. 
Deoarece supraviețuirea a numeroase specii depinde de reproducerea sexuală, natura a făcut relațiile sexuale foarte plăcute și apoi, a adăugat orgasmul ca ultimul ingredient activ pentru a compensa timpul și efortul investite.
Trebuințele de natură sexuală diferă mult de la o persoană la alta, așa cum diferă și nevoia de hrană sau de somn. După medici, ritmul normal necesar de trăire a voluptății depline variază de la 1 la 7 ori săptămânal.
Sexualitatea este un motiv social-  satisfacerea lui implică și un alt organism.
Comportamentul sexual este influențat foarte mult de societate, de concepția existentă despre interesele și îndatoririle bărbatului și ale femeii. Separarea de celălalt sex duce la o diminuare a libidoului (cei ce trăiesc în mănăstiri izolate.)
Comportamentul sexual uman este puternic determinat de societate. Fiecare societate impune unele restricții comportamentului sexual. (ex incestul) Alte aspecte ale comportamentului sexual- activitatea sexuală la copii, masturbarea, homosexualitatea, relațiile sexuale premaritale-sunt permise în funcție de societate și în grade diferite. În culturile primitive, comportamentul sexual avea limite foarte largi de acceptare. De ex în triburile Chewa din Africa se considera că în lipsa unei exersări sexuale, copiii lor vor fi incapabili la maturitate să aibă urmași. În triburile Sambia din Noua Guinee a fost instituționalizată bisexualitatea –de la pubertate până la vârsta căsătoriei, băieții trăiau împreună, fiind angajați în practici homosexuale. Pe de altă parte, societățile foarte restrictive încearcă să controleze comportamentul sexual al preadolescenților și să nu informeze copiii despre sex . Populatia Cuna, din America de Sud era de părere că un copil trebuie să fie total ignorant cu privire la sex, până la vârsta căsătoriei; nu li se permitea nici măcar să privească un animal care năștea. La populația africană Ashanti, relațiile cu o fată care nu a trecut ritualurile pubertății se pedepsea cu moartea ambilor participanți. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu