duminică, 11 august 2013

Frică? Anxietate?

O confuzie des întâlnită este cea între anxietate şi frică.
În primul rând, în ceea ce priveşte simptomele, frica este descrisă ca o senzaţie de teamă intensă, corelată cu modificări somatice şi de tendinţa de “ luptă sau fugi” în timp ce anxietatea este descrisă ca o stare de grijă,neliniște şi tensiune.
Cu privire la ereditate, Kendler, Heath, Martin şi Eaves (1986), au descoperit că multe simptome ale anxietăţii se datorează factorilor genetici, pe  când simptomele fricii se datorează unor surse unice de varianţă genetică (apud Crascke, 2003).
O ultimă diferenţă ar fi aceea că frica reprezintă o emoţie de bază, pe când anxietatea este o stare. Astfel, mulţi autori din domeniu sugerează că frica, în calitate de emoţie, e non-cognitivă, la realizarea ei participând mecanisme primare ale creierului, spre deosebire de anxietate şi celelalte stări care activează mecanisme superioare ale creierului şi cogniţia. (ibidem.)
În concluzie, evenimentele din viitor ce provoacă aversiune sunt asociate anxietăţii, în timp ce frica e caracterizată de prezenţa stimulului ameninţător, intensitatea ei fiind direct proporţională cu apropierea acestuia, începând cu o excitare,  anticipare şi răspunsuri de teamă specifice, ajungând la senzaţie de panică şi teamă intensă în momentul confruntării
.
(Foto: Edward Munch-The Scream)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu