duminică, 13 octombrie 2013

Managementul clasei de elevi

Theodore Bernard de Heuvel- The classroom

Managementul clasei de elevi poate fi definit ca fiind un termen folosit de profesori pentru a descrie procesul prin care se asigură că lecția decurge normal în ciuda unor comportamente disruptive.
Mai jos sunt câteva tehnici, idei, resurse și sfaturi pe care profesorii le pot folosi pentru a-și îmbunătăți abilitățile de management al clasei.
Începerea anului în forță
Mulți profesori fac greșeala de a începe anul școlar cu un plan slab elaborat sau chiar fără niciun plan. Este mult mai ușor să înceapă în forță, urmând ca pe parcurs să se mai relaxeze decât să înceapă ușor și să ceară apoi disciplină. La începutul anului, elevii evaluează situația și iau la cunoștință lucrurile  care le sunt permise. Începerea anului în forță oferă profesorului control și flexibilitate.
Corectitudine
Elevii sunt primii în a recunoaște „favoriții” profesorului. Acest lucru poate fi periculos deoarece poate conduce la  probleme cauzate de ceilalți elevi. Profesorul ar trebui să își trateze toți elevii într-un mod imparțial și să se asigure că sunt cu toții implicați în lecție. Fără corectitudine, chiar cele mai bune tehnici și metode de predat se vor dovedi a fi nefolositoare.
Calm în caz de incidente
Elevii de multe ori amplifică reacția profesorului la incidente, așadar acesta din urmă trebuie să fie pregătir să reia lecția cu calm și rapiditate. O glumă sau un comentariu interesant pot fi tehnici utile de a capta din nou atenția elevilor și de a realiza tranziția înapoi la material. Organizarea lecțiilor în jurul unor obiective poate ajuta la păstrarea concentrării elevilor și prevenirea întreruperilor.
Așteptări ridicate
Profesorul trebuie să se aștepte ca elevii să se comporte într-un mod acceptabil nu ca aceștia să întrerupă sau să aibă un comportament necorespunzător. Acest lucru trebuie transmis prin modul de comunicare cu elevii. La începerea zilei, profesorul ar trebui să le transmită așteptările lui elevilor astfel încât aceștia să-și cunoască obiectivele. Nu este niciodată prea devreme pentru a încuraja elevii să se comporte responsabil. Aceștia trebuie să fie conștienți de consecințele (atât pozitive cât și negative) ale acțiunilor pe care le întreprind.
Motivare pentru comportamente pozitive
Motivarea elevilor prin recompense precum o zi fără temă, vizionarea unui videoclip, înghețată sau timp acordat anumitor activități îi poate ajuta pe aceștia oferindu-le un scop. De asemenea, un alt avantaj al acestor recompense poate fi faptul că elevii le cer socoteală celor care nu se comportă cum trebuie și stigmatizează comportamentele negative.
Planuri suplimentare
Profesorul trebuie să se asigure mereu că are activități disponibile pentru a acoperi orele de curs. Este preferabil ca acesta să aibă anumite activități de rezervă care pot fi folosite în cazul în care lecția se termină mai repede. Nu este recomandat ca elevii să realizeze că nu mai sunt activități planificate înainte de finalul lecției.
Plan disciplinar clar exprimat...cu consecințe
Profesorul trebuie să le explice foarte clar elevilor măsurile disciplinare. Orice indiciu de ambiguitate lasă loc de scuze. Elevii trebuie avertizați atunci când sunt pe cale de a încălca o regulă. Comunicarea directă este esențială în a stabili reguli și în a explica responsabilități dar și atunci când se discută un comportament considerat a fi negativ. Eșecul în a comunica direct scade impactul disciplinei și poate duce la punerea sub semnul întrebării a autorității profesorului.
Focalizare pe relații
Un profesor care poate realiza o conexiune pozitivă cu elevii lui va ajuta la comportamentul adecvat al acestora întrucât va fi privit ca un prieten. Folosirea întărirea pozitivă pentru a construi o reputație oferă elevilor certitudinea că profesorul crede în ei. De asemenea, investirea în relația cu părinții elevilor se poate dovedi de un real folos deoarece poate anticipa anumite probleme ce se pot ivi atât la școală cât și în afara ei.
Grijă la confruntări
Confruntarea cu elevul nu trebuie să îl umilească pe acesta și este preferabil să nu aibă loc în fața celorlalți colegi. O situație nefericită de acest gen poate duce la perceperea profesorului de către elev ca fiind un inamic. Acest lucru are ca efect amplificarea comportamentelor negative.
Răbdare și exercițiu
Nu întotdeauna totul merge bine de la început. Profesorul nu trebuie să-și piardă calmul și să se îngrijoreze ci să continue să încerce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu