miercuri, 19 februarie 2014

Stresul la copii

Sursa foto
Noi studii arată că, pe lângă faptul că observă stresul mamei, copiii manifestă și schimbări psihofiziologice corespunzătoare. Cercetătorul Sara Waters de la Universitatea din California, San Francisco afirmă că bebelușii resimt reziduurile psihofiziologice ale experiențelor stresante ale mamelor.
Cercetările realizate în științele sociale au demonstrat că emoțiile pot fi „contagioase” și că există o sincronizare emoțională între partenerii romantici. Waters, Mendes și Tessa West au vrut să extindă aceste studii, încercând să evalueze sincronizarea emoțională în relația dintre mamă și copil. Astfel, au fost recrutate 69 mame cu copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 luni pentru a participa la studiu. Atât mamelelor cât și copiilor le-au fost atașați senzorii cardiovasculari. Mamele au fost împărțite în 3 grupuri care țineau câte un discurs de 5 minute. Primul grup primea semnale pozitive din partea evaluatorilor, al doilea grup primea semnale negative iar ultimul grup nu primea niciun fel de feedback. Ulterior, mamele și copiii au fost reuniți. Mamele care au primit semnale negative au manifestat scăderi mai mari ale emoțiilor pozitive, creșteri ale emoțiilor negative și stres cardiac. Copiii au reacționat imediat la răspunsurile mamelor. Astfel, copiii mamelor care au primit feedback negativ au manifestat creșteri ale ritmului cardiac la doar câteva minute de la reîntâlnirea cu mamele. Răspunsul copilului era similar cu cel al mamei- cu cât mai semnificativ era răspunsul la stres al mamei, cu atât mai evidentă era și reacția copilului.
Cercetătorii susțin că există o varietate de canale prin intermediul cărora aceste emoții pot fi comunicate, inclusiv miros, tensiune vocală și expresii faciale. Momentan, aceștia încearcă să testeze ipoteza conform căreia atingerea joacă un rol important în transmiterea emoțiilor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu