vineri, 7 februarie 2014

Amintirile false

Este dificil de explicat fenomenul de amintire a unor evenimente care de fapt nu au avut loc. În unele situații, acest fenomen poate avea consecințe deosebit de grave: sistemul juridic are încredere în memoria umană. În fiecare an, în toată lumea, există foarte multe cazuri bazate doar pe mărturia cuiva care jură că ceea ce reproduc este exact ceea ce au văzut/auzit.
Totuși, cercetări din neuroștiințele cognitive indică atât punctele forte cât și slăbiciunile procesului de reamintire. Memoria este un proces cognitiv ce are legături puternice cu limbajul. Una dintre sarcinile fundamentale ale creierului atunci când îndeplinește o activitate lingvistică, cum ar fi de exemplu purtarea unei conversații, este procesul semantic. În îndeplinirea acestei sarcini, creierul compară cuvintele pe care le auzim cu cele reamintite din evenimente trecute, pentru a le recunoaște și pentru a le descoperi înțelesul.  Procesul semantic este fundamental pentru stocarea amintirilor, ajutându-ne să recunoaștem cuvinte și să memorăm anumite episoade. Totuși acest proces nu funcționează perfect tot timpul.  Această lipsă a preciziei în anumite situații poate da naștere amintirilor false.

Două noi studii realizate de Kepa Paz-Alonso au fost publicat în Journal of International Neuropsychological Society și în Schizophrenia Research. Aceste studii au evidențiat faptul că procesul semantic implicat în recunoașterea cuvintelor la copii precum și la adulți care suferă de schizofrenie, este mai puțin eficient decât cel al adulților normali. Unul dintre motive este faptul că la copii, acest proces nu este încă la fel de automatizat și dezvoltat ca la adulți. Creierul unui adult, ca urmare a realizării repetate de conexiuni între diferitele zone ale creierului, a mecanizat procesul de conectare semnatică a noii informații cu scopul stocării acesteia. Conform rezultatelor obținute de Paz-Alonso, acest proces este responsabil de probabilitatea mai crescută de a genera amintiri false în creierul unui adult decât în cel al unui copil. Totuși, același proces care produce aceste amintiri false este responsabil și pentru o memorie mai bună.  
Așadar, mai degrabă decât un defect al memoriei, acest fenomen trebuie privit ca prețul ce trebuie plătit uneori pentru calitățile memoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu